Potrzebne składniki:

½ małej marchewki
½ małej pietruszki
1 mała cebula
200 g tofu
1 łyżka stołowa koncentratu
1 puszka pomidorów krojonych
100 ml wody
20 ml oliwy z oliwek
¼ łyżeczki rozmarynu
odrobina poszatkowanej szałwii
1 ząbek czosnku
sól do smaku
20 g masła
20 g mąki
0,5 l mleka
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
do posypania parmezan i mały pęczek pietruszki

Łazanki a la bolognese

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Łazanki a la bolognese to pomysł z którego jesteśmy szczególnie dumni. Przepis długi, ale wart przeczytania i… wypróbowania! Macie ochotę?

Sposób przygotowania

Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na małej tarce, cebulę kroimy w małą kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i dusimy 2-3 minuty. Dodajemy poszatkowany czosnek, szałwię, rozmaryn, pokrojone w małą kostkę tofu oraz pomidory z puszki, koncentrat oraz wodę i dusimy kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy łazanki al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (żeby się nie sklejały). Sos pomidorowy solimy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną sosu. Następnie układamy połowę ugotowanych łazanek (odsączonych z wody). Na łazanki kładziemy połowę sosu pomidorowego. Drugą warstwę łazanek i drogą warstwę sosu.

Przygotowujemy beszamel

W garnku na gazie roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy aż mąką lekko się przyrumieni. Zdejmujemy z gazu, dodajemy letnie mleko. Ponownie dokładnie mieszamy na gazie aż masa odrobinę zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu. Solimy i dodajemy gałkę muszkatołową.


Na drugą warstwę sosu pomidorowego delikatnie nakładamy beszamel i posypujemy twardym serem. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, aż ser i beszamel się przyrumienią. Na talerzu dekorujemy poszatkowaną natką pietruszki.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Eleganckie roladki z makaronu Czanieckiego, wypełnione delikatnym łososiem i świeżym szpinakiem, to doskonała opcja dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Serek śmietankowy

Makaron z orzechami i miodem

Makaron z orzechami i miodem

Ten słodki akcent na świątecznym stole to połączenie delikatnego makaronu Czanieckiego z karmelizowanymi orzechami włoskimi, polanymi złocistym miodem. Dodatek cynamonu i cytrynowej

Makaron z Kapustą i Grzybami

Makaron z kapustą i grzybami

To pożywne danie łączy w sobie al dente makaron Czaniecki z aromatyczną mieszanką kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Duszone razem z delikatnie