Potrzebne składniki:

1 cukinia
1 kg pomidorów
100 g serek topiony
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta chili
oliwa
tarty parmezan

Pomidorowo kremowe gniazdko

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Już dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji przedstawiamy przepis na jedno z naszych ulubionych dań – jest pomidorowo i kremowo, a to lubimy naaaajbardziej!

Sposób przygotowania

Pomidory, cukinię, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i dusimy przez godzinę. Następnie dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz oraz opcjonalnie chili i miksujemy wszystko blenderem. Do sosu dodajemy serek topiony i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, aby serek się rozpuścił, a sos odparował. Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente. Dokładnie łączymy go z sosem. Nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Eleganckie roladki z makaronu Czanieckiego, wypełnione delikatnym łososiem i świeżym szpinakiem, to doskonała opcja dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Serek śmietankowy

Makaron z orzechami i miodem

Makaron z orzechami i miodem

Ten słodki akcent na świątecznym stole to połączenie delikatnego makaronu Czanieckiego z karmelizowanymi orzechami włoskimi, polanymi złocistym miodem. Dodatek cynamonu i cytrynowej

Makaron z Kapustą i Grzybami

Makaron z kapustą i grzybami

To pożywne danie łączy w sobie al dente makaron Czaniecki z aromatyczną mieszanką kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Duszone razem z delikatnie