Potrzebne składniki:

200 g krewetek
100 g szpinaku
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy extra
1/4 cebuli
2 ząbki czosnku
80 ml śmietanki 30%
4 łyżki białego wytrawnego wina

Gniazdko Czaniecki z krewetkami i szpinakiem

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Gniazdko Czaniecki z krewetkami i szpinakiem to danie dla miłośników owoców morza Pyszności!

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki myjemy, oczyszczamy z jelit jeśli jest taka konieczność, wykręcamy ogonki i osuszamy. Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy krewetki i smażymy przez 30 sekund na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy delikatnie i smażymy kolejne 30 sekund. Po tym czasie wlewamy wino i chwilę gotujemy, po czym dodajemy szpinak, a po chwili śmietankę ii doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty i oblepi cały makaron.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Eleganckie roladki z makaronu Czanieckiego, wypełnione delikatnym łososiem i świeżym szpinakiem, to doskonała opcja dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Serek śmietankowy

Makaron z orzechami i miodem

Makaron z orzechami i miodem

Ten słodki akcent na świątecznym stole to połączenie delikatnego makaronu Czanieckiego z karmelizowanymi orzechami włoskimi, polanymi złocistym miodem. Dodatek cynamonu i cytrynowej

Makaron z Kapustą i Grzybami

Makaron z kapustą i grzybami

To pożywne danie łączy w sobie al dente makaron Czaniecki z aromatyczną mieszanką kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Duszone razem z delikatnie