Potrzebne składniki:

200 g krewetek
100 g szpinaku
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy extra
1/4 cebuli
2 ząbki czosnku
80 ml śmietanki 30%
4 łyżki białego wytrawnego wina

Gniazdko Czaniecki z krewetkami i szpinakiem

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Gniazdko Czaniecki z krewetkami i szpinakiem to danie dla miłośników owoców morza Pyszności!

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki myjemy, oczyszczamy z jelit jeśli jest taka konieczność, wykręcamy ogonki i osuszamy. Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy krewetki i smażymy przez 30 sekund na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy delikatnie i smażymy kolejne 30 sekund. Po tym czasie wlewamy wino i chwilę gotujemy, po czym dodajemy szpinak, a po chwili śmietankę ii doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty i oblepi cały makaron.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Łazanki ala bolognese

Łazanki a la bolognese

Łazanki a la bolognese to pomysł z którego jesteśmy szczególnie dumni. Przepis długi, ale wart przeczytania i… wypróbowania! Macie ochotę? Sposób przygotowania

Zupa dyniowa z granatem

Dziś przedstawiamy prawdziwie wybuchową mieszankę dla podniebienia – cudowną, jesienną zupę dyniową z granatem! Czaniecki Makaron typu muszelka (250g) gotujemy zgodnie z