Gniazdko Czaniecki z krewetkami i szpinakiem to danie dla miłośników owoców morza. Pyszności!
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Krewetki myjemy, oczyszczamy z jelit jeśli jest taka konieczność, wykręcamy ogonki i osuszamy. Szpinak myjemy i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy krewetki i smażymy przez 30 sekund na dużym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy delikatnie i smażymy kolejne 30 sekund. Po tym czasie wlewamy wino i chwilę gotujemy, po czym dodajemy szpinak, a po chwili śmietankę ii doprowadzamy do wrzenia. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i gotujemy do momentu aż sos będzie gęsty i oblepi cały makaron.