Kokardki Czaniecki Zapiekane z fetą, brokułem i cytryną – kulinarna symfonia smaków
Jeśli poszukujesz prostego, a jednocześnie wykwintnego dania, które zaskoczy Twoje kubki smakowe, mamy coś idealnego – kokardki Czaniecki zapiekane z fetą, brokułem i cytryną. To danie jest tak pełne smaku, że z pewnością szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych
Kokardki Czaniecki – wyjątkowe makarony z Polski
Kokardki Czaniecki to niezwykle popularny rodzaj makaronu, który charakteryzuje się swoim wyjątkowym kształtem przypominającym kokardki. Są niezwykle uniwersalne i dobrze komponują się z różnymi składnikami, tworząc jednocześnie elegancką bazę dla różnych dań.
Przepis:
Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Makaron kokardka Czaniecki gotujemy 9 minut.
Cebule siekamy w kostkę, a w garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Na tłuszcz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i po 30 sekundach dodajemy cebulę, aby się zeszkliła. Następnie solimy, pieprzymy i obsmażamy wszystko razem kilka minut. Dodajemy pokrojoną fetę. Gdy zacznie się rozpuszczać, dodajemy śmietanę i gotujemy chwilkę, aż część wody odparuje, a całość trochę zgęstnieje (około 5 minut).
Powstały sos serowy mieszamy z brokułami (kilka różyczek można zostawić zostawić do dekoracji) i podgotowanym makaronem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni, dopóki na powierzchni zapiekanki nie powstanie spieczona skorupka. Przez pierwsze 15-20 minut zapiekania, naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową.
Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika, odczekajmy kwadrans przed jej podaniem.