Potrzebne składniki:

1 świeży brokuł
1 duża cebula
200g sera feta
4 łyżki gęstej śmietany 18%
2-3 ząbki czosnku 
około 1 łyżki oliwy lub masła
połówka cytryny
pieprz i sól do smaku

Kokardki Czaniecki zapiekane z fetą, brokułem i cytryną

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Kokardki Czaniecki Zapiekane z fetą, brokułem i cytryną – kulinarna symfonia smaków

Jeśli poszukujesz prostego, a jednocześnie wykwintnego dania, które zaskoczy Twoje kubki smakowe, mamy coś idealnego – kokardki Czaniecki zapiekane z fetą, brokułem i cytryną. To danie jest tak pełne smaku, że z pewnością szybko stanie się jednym z Twoich ulubionych

Kokardki Czaniecki – wyjątkowe makarony z Polski

Kokardki Czaniecki to niezwykle popularny rodzaj makaronu, który charakteryzuje się swoim wyjątkowym kształtem przypominającym kokardki. Są niezwykle uniwersalne i dobrze komponują się z różnymi składnikami, tworząc jednocześnie elegancką bazę dla różnych dań.

Przepis:

Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy 2-3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzamy i płuczemy zimną wodą. Makaron kokardka Czaniecki gotujemy 9 minut.

Cebule siekamy w kostkę, a w garnku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło. Na tłuszcz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i po 30 sekundach dodajemy cebulę, aby się zeszkliła. Następnie solimy, pieprzymy i obsmażamy wszystko razem kilka minut. Dodajemy pokrojoną fetę. Gdy zacznie się rozpuszczać, dodajemy śmietanę i gotujemy chwilkę, aż część wody odparuje, a całość trochę zgęstnieje (około 5 minut).

Powstały sos serowy mieszamy z brokułami (kilka różyczek można zostawić zostawić do dekoracji) i podgotowanym makaronem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni, dopóki na powierzchni zapiekanki nie powstanie spieczona skorupka. Przez pierwsze 15-20 minut zapiekania, naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową.

Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika, odczekajmy kwadrans przed jej podaniem.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Łazanki ala bolognese

Łazanki a la bolognese

Łazanki a la bolognese to pomysł z którego jesteśmy szczególnie dumni. Przepis długi, ale wart przeczytania i… wypróbowania! Macie ochotę? Sposób przygotowania

Zupa dyniowa z granatem

Zupa dyniowa Dziś przedstawiamy prawdziwie wybuchową mieszankę dla podniebienia – cudowną, jesienną zupę dyniową z granatem! Czaniecki Makaron typu muszelka (250g) gotujemy