Makaron z sosem pomidorowym z bakłażanem. Jesteście na tak? Bo my baaaaardzo!
Sposób przygotowania
Bakłażana kroimy na podłużne prążki nasalamy i odstawiamy na około pół godziny. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy (zostawiając szklankę wody z gotującego się makaronu na późnej). Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, po czym kroimy w kosteczkę (pozbywając się nasion i szypułek). Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodajemy bakłażana (z którego wcześniej usuwamy nadmiar soli) i smażymy 5-7 minut cały czas mieszając. Gdy bakłażany będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano i gotujemy przez minutę, po czym dodajemy świeże pomidory wraz z sokiem. Wszystko doprowadzamy do wrzenia (dodajemy tyle wody z makarony, aby sos uzyskał odpowiednią gęstość. Sos podajemy na makaronie, posypujemy startym serem i opcjonalnie bazylią.