Potrzebne składniki:

1 bakłażan
2 łyżki oliwy
2 duże ząbki czosnku
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 świeże pomidory
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka suszonego oregano
20 liści bazylii
tarty ser

Makaron z sosem pomidorowym z bakłażanem

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Makaron z sosem pomidorowym z bakłażanem. Jesteście na tak? Bo my baaaaardzo!

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy na podłużne prążki nasalamy i odstawiamy na około pół godziny. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy (zostawiając szklankę wody z gotującego się makaronu na późnej). Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, po czym kroimy w kosteczkę (pozbywając się nasion i szypułek). Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po kilku minutach dodajemy bakłażana (z którego wcześniej usuwamy nadmiar soli) i smażymy 5-7 minut cały czas mieszając. Gdy bakłażany będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano i gotujemy przez minutę, po czym dodajemy świeże pomidory wraz z sokiem. Wszystko doprowadzamy do wrzenia (dodajemy tyle wody z makarony, aby sos uzyskał odpowiednią gęstość. Sos podajemy na makaronie, posypujemy startym serem i opcjonalnie bazylią.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Eleganckie roladki z makaronu Czanieckiego, wypełnione delikatnym łososiem i świeżym szpinakiem, to doskonała opcja dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Serek śmietankowy

Makaron z orzechami i miodem

Makaron z orzechami i miodem

Ten słodki akcent na świątecznym stole to połączenie delikatnego makaronu Czanieckiego z karmelizowanymi orzechami włoskimi, polanymi złocistym miodem. Dodatek cynamonu i cytrynowej

Makaron z Kapustą i Grzybami

Makaron z kapustą i grzybami

To pożywne danie łączy w sobie al dente makaron Czaniecki z aromatyczną mieszanką kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Duszone razem z delikatnie