Potrzebne składniki:

1 kg topinamburu
3 cebule
2 ząbki czosnku
1 laska wanilii
150 ml śmietany 30%
1 cytryna
3 łyżki masła
2 łyżki oleju

Zupa łazankowa z topinamburem

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Topinambur nie wygrałby zapewne w rankingu na najpopularniejsze warzywo, ale już w kategorii „Zdrowie” miałby spore szanse. Przedstawiamy Wam zupę idealną na jesienne ochłodzenie!

Sposób przygotowania

Czaniecki Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek nie dbale. Smażymy je na maśle. Topinambur szorujemy, a następnie obieramy. Ważne – nie wyrzucamy obierek, za chwilę okaże się, do czego mogą się nam przydać. Obrany topinambur kroimy niedbale, dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy około 3-5 minut. Następnie dodajemy miąższ wanilii oraz całą laskę i podlewamy wodą tak, by przykryła warzywo. Gotujemy, dopóki bulwy nie będą miękkie. Następnie łączymy z ok. 100 ml śmietanki 30%, łyżkę masła, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny – całość dokładnie blendujemy. Na rozgrzany, głęboki olej wsypujemy obierki i smażymy przez ok. 3-4 minuty w temperaturze 170 stopni C. Usmażone chrupki odsączamy na kuchennym ręczniku. Zupę podajemy z Czanieckim Makaronem w kształcie ryżu i dekorujemy chrupkami.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Łazanki ala bolognese

Łazanki a la bolognese

Łazanki a la bolognese to pomysł z którego jesteśmy szczególnie dumni. Przepis długi, ale wart przeczytania i… wypróbowania! Macie ochotę? Sposób przygotowania

Zupa dyniowa z granatem

Zupa dyniowa Dziś przedstawiamy prawdziwie wybuchową mieszankę dla podniebienia – cudowną, jesienną zupę dyniową z granatem! Czaniecki Makaron typu muszelka (250g) gotujemy