Topinambur nie wygrałby zapewne w rankingu na najpopularniejsze warzywo, ale już w kategorii „Zdrowie” miałby spore szanse. Przedstawiamy Wam zupę idealną na jesienne ochłodzenie!
Sposób przygotowania
Czaniecki Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek nie dbale. Smażymy je na maśle. Topinambur szorujemy, a następnie obieramy. Ważne – nie wyrzucamy obierek, za chwilę okaże się, do czego mogą się nam przydać. Obrany topinambur kroimy niedbale, dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy około 3-5 minut. Następnie dodajemy miąższ wanilii oraz całą laskę i podlewamy wodą tak, by przykryła warzywo. Gotujemy, dopóki bulwy nie będą miękkie. Następnie łączymy z ok. 100 ml śmietanki 30%, łyżkę masła, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny – całość dokładnie blendujemy. Na rozgrzany, głęboki olej wsypujemy obierki i smażymy przez ok. 3-4 minuty w temperaturze 170 stopni C. Usmażone chrupki odsączamy na kuchennym ręczniku. Zupę podajemy z Czanieckim Makaronem w kształcie ryżu i dekorujemy chrupkami.