Makaron durum pełnoziarnisty idealny do sosów
To dzięki niej, makaron ma żółte zabarwienie, nie skleja się, zachowuje odpowiednią sprężystość, zwartą konsystencję i trudniej go rozgotować.
Makaron durum indeks glikemiczny
Makarony te nie sklejają się, zachowują sprężystość i trudniej je rozgotować, gdyż są nieco twardsze. Ich podstawą jest semolina, która zawiera więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna, dlatego też makaron durum polecany jest osobom, które starają się odżywiać zdrowo i świadomie. Charakteryzuje się niższym niż inne makarony, indeksem glikemicznym, dzięki czemu polecany jest diabetykom. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, potas, żelazo, fosfor i kwas foliowy w znacznie większej ilości niż mąka ze zwykłej pszenicy. Zawiera także luteinę, która przyczynia się do poprawy wzroku oraz zwalczania wolnych rodników.
