Makaron durum

Linia „100% Amber durum” została stworzona specjalnie z myślą o miłośnikach południowych smaków oraz kulinarnych eksperymentów. Makarony te produkowane są w 100% z semoliny, czyli gruboziarnistej mąki z pszenicy twardej, tzw. durum.

To dzięki niej, makaron ma żółte zabarwienie, nie skleja się, zachowuje odpowiednią sprężystość, zwartą konsystencję i trudniej go rozgotować.

Makarony z linii Amber Durum polecamy miłośnikom smaków kuchni południowej. Idealnie nadają się do kulinarnych eksperymentów i na romantyczną kolację – nie sklejają się, zachowują sprężystość i trudniej je rozgotować, gdyż są nieco twardsze. Ich podstawą jest semolina, która zawiera więcej wartości odżywczych niż mąka pszenna, dlatego też makaron durum polecany jest osobom, które starają się odżywiać zdrowo i świadomie. Charakteryzuje się niższym niż inne makarony, indeksem glikemicznym, dzięki czemu polecany jest diabetykom. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, potas, żelazo, fosfor i kwas foliowy w znacznie większej ilości niż mąka ze zwykłej pszenicy. Zawiera także luteinę, która przyczynia się do poprawy wzroku oraz zwalczania wolnych rodników.

Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.