Makaron Czaniecki z błonnikiem
Makaron z błonnikiem owsianym jest produkowany z semoliny (kaszka z pszenicy durum) oraz 9% dodatku błonnika owsianego.
Oprócz innowacyjnego składu, makarony z błonnikiem mają inne, niż tradycyjne, kształty.
Makaron z błonnikiem - właściwości
Błonnik wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu człowieka. Korzystny wpływ błonnika owsianego na ustrój związany jest z obecnością w jego składzie tak zwanych beta-glukanów, czyli frakcji nierozpuszczalnych w wodzie. Błonnik owsiany usprawnia przemianę materii, wspomaga proces odchudzania, wchłania wodę, pęcznieje, wypełnia żołądek i zmniejsza poczucie głodu. Pomaga w zaparciach, biegunce oraz w oczyszczaniu organizmu z toksyn i metali ciężkich. Zmniejsza ryzyko zachorowania na raka narządów pokarmowych, podnosi odporność organizmu, wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego.
Makaron z błonnikiem jest efektem projektu pt. „Wzrost konkurencyjności sektora MŚP poprzez wdrożenie innowacyjnych produktów prozdrowotnych” dofinansowanym przez Fundusze Europejskie.