Makaron. Jesteś pewna, że wiesz, jak go ugotować?

Na słodko, na ostro, z sosem, z farszem… Pomysłów na dania z makaronem jest bez liku. Ale czy na pewno wiemy, jak gotować makaron? Z pozoru wydaje się to proste. Czy tak jest na pewno?

Czy wiesz, że…

  1. Makaron zawsze powinien być gotowany w dużym garnku z odpowiednią ilością wody – na każde 100g potrzebny jest co najmniej litr. Wszystko po to, by nie posklejał się podczas gotowania, równomiernie się u gotował, a także żeby łatwiej było go po prostu mieszać.
  2. Makaron należy gotować na półmiękko, czyli al dente. Ma on znacznie więcej właściwości niż rozgotowana breja. Po pierwsze, smakuje o niebo lepiej. Po drugie, dłużej się trawi, co nie tylko sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni, ale też korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi.
  3. Wbrew powszechnej opinii rzucanie makaronem o ścianę, by sprawdzić czy się klei, nie jest najlepszym sposobem na sprawdzenie jego stopnia ugotowania.
  4. Czasem makaron trzeba gotować nieco krócej. Dotyczy to sytuacji, w której planujemy połączyć go z gorącym sosem. Nieco twardy makaron spokojnie przejdzie w stan al dente już wspólnie z resztą składników.
  5. Nigdy nie należy zalewać makaronu sosem. To makaron dodajemy do sosu.
  6. Zimną wodą przelewa się tylko makaron, który planujemy wykorzystać do sałatki.
  7. Na całym świecie występuje aż 600 różnych kształtów makaronu. W Polsce popularnych jest kilkadziesiąt (np. Czanieckie Makarony – jeden z najstarszych producentów tradycyjnych polskich makaronów, ofertują aż 40 kształtów do wyboru). A po jakie makarony sięgamy najchętniej?

Poznaj nasze makarony

Czanieckie Makarony to rodzinna pasja i tradycja. Dzielimy się z Państwem tym, co najlepsze. Zapytaj o nasze produkty w Twoim lokalnym sklepie

makaron czaniecki nitka
Makaron Czaniecki Muszelka
Makaron z błonnikiem Sczaniecki