Makaron od kuchni – czyli o tym jak powstaje Czaniecki Makaron

Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego życia, dla innych jest jedynie dodatkiem do przygotowywanych dań. Chodzi o makaron, który występuje niemalże pod każdą szerokością geograficzną i przygotowuje się go na niezliczoną liczbę sposobów. Warto wiedzieć, jak wygląda proces jego produkcji, zanim trafi na sklepowe półki a potem na nasz stół.

Makaron występuje pod każdą szerokością geograficzną i przygotowuje się go na setki sposobów. Warto wiedzieć, jak wygląda proces jego produkcji, zanim trafi na sklepowe półki, a potem na nasz stół.

Czaniecki Makaron produkuje się około 8-10 godzin, z czego przeważającą część stanowi suszenie (około 7-8 godzin). W firmie Czanieckie Makarony Sp. z o.o. produkcja zaczyna się w laboratorium, w którym badane są surowce. Dzięki temu firma ma pewność, że spełnia wysokie wymagania jakościowe.

Makaronowa święta trójca

Makaron Czaniecki produkowany jest najlepszej jakości surowców: pszenna kasza makaronowa, semolina czyli kaszka z pszenicy durum oraz woda. Z kolei do przygotowania tzw. makaronu jajecznego używa się jaj.

Badanie makaronu

Zanim składniki makaronu trafią do hali produkcyjnej, badane są w laboratorium. Z racji używania podczas cyklu produkcyjnego jaj, zostają one badane pod kątem mikrobiologicznym oraz fizykochemicznym – relacjonuje prokurent Joanna Karbowiak. Badania mikrobiologiczne zapewniają użycie do produkcji najlepszej jakości jaj, a badania fizykochemiczne wskazują, w jakich proporcjach mieszać składniki, aby np. makaron 5-jajeczny miał faktycznie 5 jaj na 1 kg mąki – dodaje Joanna Karbowiak.

W fabryce wielbicieli pasty

Wyselekcjonowane składniki są automatycznie dozowane w odpowiednich proporcjach do mieszarek, w którym mieszane jest ciasto na makaron. Stamtąd ciasto podawane jest na walce lub matrycę, dzięki którym przybiera właściwy kształt: krajanki, nitek czy form liter, gwiazdek lub tzw. bączków.

Uformowany makaron zostaje podsuszony w wysokiej temperaturze w urządzeniu zwanym trabato po to, aby formy nie sklejały się miedzy sobą. Następnym krokiem jest suszenie makaronu w suszarniach stacjonarnych lub przesypowych, w zależności od asortymentu. Gdy makaron osiągnie odpowiednią wilgotność, zostaje przekazany do działu pakowania. Następnie, w zależności od asortymentu, pakuje się go ręcznie lub automatycznie.


Wyprodukowany makaron zostaje również poddany badaniom mikrobiologicznym oraz kontroli zawartych w nim jaj pod kątem zawartości tłuszczu i wilgotności. Sprawdzane są również walory organoleptyczne makaronu, przed i po ugotowaniu tj. smak, zapach, konsystencja i barwa.

Dopiero po tych wszystkich badaniach, produkt może zostać wprowadzony do sprzedaży – tłumaczy Joanna Karbowiak. Do Klienta trafia makaron wyprodukowany z surowców najwyższej jakości, produkowany w należytych warunkach higienicznych oraz badany w gotowej formie – dodaje.

Gotowe przebadane paczki makaronu pakuje się do kartonów i rozwozi po całym kraju. Smakoszom tego produktu pozostaje tylko wybrać spośród wielu kształtów, kolorów i smaków. Wybór z pewnością dla większości bywa prostszy niż proces samej produkcji makaronu.

Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.