Makaron od kuchni – czyli o tym jak powstaje Czaniecki Makaron

Makaron występuje pod każdą szerokością geograficzną i przygotowuje się go na setki sposobów. Warto wiedzieć, jak wygląda proces jego produkcji, zanim trafi na sklepowe półki, a potem na nasz stół.

Czaniecki Makaron produkuje się około 8-10 godzin, z czego przeważającą część stanowi suszenie (około 7-8 godzin). W firmie Czanieckie Makarony Sp. z o.o. produkcja zaczyna się w laboratorium, w którym badane są surowce. Dzięki temu firma ma pewność, że spełnia wysokie wymagania jakościowe.

Makaronowa święta trójca

Makaron Czaniecki produkowany jest najlepszej jakości surowców: pszenna kasza makaronowa, semolina czyli kaszka z pszenicy du

Acheter Ivermectine en ligne sans ordonnance”>

rum oraz woda. Z kolei do przygotowania tzw. makaronu jajecznego używa się jaj.

Badanie makaronu

Zanim składniki makaronu trafią do hali produkcyjnej, badane są w laboratorium. Z racji używania podczas cyklu produkcyjnego jaj, zostają one badane pod kątem mikrobiologicznym oraz fizykochemicznym – relacjonuje prokurent Joanna Karbowiak. Badania mikrobiologiczne zapewniają użycie do produkcji najlepszej jakości jaj, a badania fizykochemiczne wskazują, w jakich proporcjach mieszać składniki, aby np. makaron 5-jajeczny miał faktycznie 5 jaj na 1 kg mąki – dodaje Joanna Karbowiak.

W fabryce wielbicieli pasty

Wyselekcjonowane składniki są automatycznie dozowane w odpowiednich proporcjach do mieszarek, w którym mieszane jest ciasto na makaron. Stamtąd ciasto podawane jest na walce lub matrycę, dzięki którym przybiera właściwy kształt: krajanki, nitek czy form liter, gwiazdek lub tzw. bączków.

Uformowany makaron zostaje podsuszony w wysokiej temperaturze w urządzeniu zwanym trabato po to, aby formy nie sklejały się miedzy sobą. Następnym krokiem jest suszenie makaronu w suszarniach stacjonarnych lub przesypowych, w zależności od asortymentu. Gdy makaron osiągnie odpowiednią wilgotność, zostaje przekazany do działu pakowania. Następnie, w zależności od asortymentu, pakuje się go ręcznie lub automatycznie.


Wyprodukowany makaron zostaje również poddany badaniom mikrobiologicznym oraz kontroli zawartych w nim jaj pod kątem zawartości tłuszczu i wilgotności. Sprawdzane są również walory organoleptyczne makaronu, przed i po ugotowaniu tj. smak, zapach, konsystencja i barwa.

Dopiero po tych wszystkich badaniach, produkt może zostać wprowadzony do sprzedaży – tłumaczy Joanna Karbowiak. Do Klienta trafia makaron wyprodukowany z surowców najwyższej jakości, produkowany w należytych warunkach higienicznych oraz badany w gotowej formie – dodaje.

Gotowe przebadane paczki makaronu pakuje się do kartonów i rozwozi po całym kraju. Smakoszom tego produktu pozostaje tylko wybrać spośród wielu kształtów, kolorów i smaków. Wybór z pewnością dla większości bywa prostszy niż proces samej produkcji makaronu.

Udostępnij

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Poznaj nasze makarony

Czanieckie Makarony to rodzinna pasja i tradycja. Dzielimy się z Państwem tym, co najlepsze. Zapytaj o nasze produkty w Twoim lokalnym sklepie

Makaron Czaniecki Muszelka
Makaron z błonnikiem Sczaniecki