- Przygotowujemy mięso drobiowe i wołowe. Możemy też sięgnąć po perliczkę, dodać szyjkę indyczą lub kacze skrzydełko. Im bardziej różnorodne mięso, tym smaczniejszy rosół.
- Warzywa dokładnie myjemy i kroimy. Nie powinno ich być za dużo, bo zdominują smak rosołu, a to rola mięsa.
- Cebulę opalamy nad ogniem. Nadaje zupie piękny kolor i smak.
- Wszystko wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i lubczykiem, dzięki któremu rosół będzie delikatnie ostry, o drożdżowo-piżmowym smaku z nutą cytryny i selera.
- Rosół gotujemy na bardzo małym ogniu około 3-4 godziny. Tylko wtedy można uzyskać wspaniały smak i aromat, a wywar będzie klarowny.
- Zupę podajemy z pięciojajecznym makaronem Czaniecki, który ugotujemy w 6 minut.

Jaś Fasola w starciu z Czanieckim Makaronem
Jaś Fasola w starciu z Czanieckim Makaronem. Agent wyborowy w komitywie z Czanieckim proponuje treściwą i pełną smaku tradycjonalistkę polskiego stołu. Poznajcie