Wersja kontrastowa

Przepis na rosół z makaronem Czaniecki

  1. Przygotowujemy mięso drobiowe i wołowe. Możemy też sięgnąć po perliczkę, dodać szyjkę indyczą lub kacze skrzydełko. Im bardziej różnorodne mięso, tym smaczniejszy rosół.
  2. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy. Nie powinno ich być za dużo, bo zdominują smak rosołu, a to rola mięsa.
  3. Cebulę opalamy nad ogniem. Nadaje zupie piękny kolor i smak.
  4. Wszystko wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i lubczykiem, dzięki któremu rosół będzie delikatnie ostry, o drożdżowo-piżmowym smaku z nutą cytryny i selera.
  5. Rosół gotujemy na bardzo małym ogniu około 3-4 godziny. Tylko wtedy można uzyskać wspaniały smak i aromat, a wywar będzie klarowny.
  6. Zupę podajemy z pięciojajecznym makaronem Czaniecki, który ugotujemy w 6 minut.
Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.