Potrzebne składniki:

mięso drobiowe i wołowe
włoszczyzna
kawałek świeżego imbiru
lubczyk
sól
pieprz
2-3 ziarna ziela angielskiego
5 litrów wody

Przepis na rosół z makaronem Czaniecki

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
  1. Przygotowujemy mięso drobiowe i wołowe. Możemy też sięgnąć po perliczkę, dodać szyjkę indyczą lub kacze skrzydełko. Im bardziej różnorodne mięso, tym smaczniejszy rosół.
  2. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy. Nie powinno ich być za dużo, bo zdominują smak rosołu, a to rola mięsa.
  3. Cebulę opalamy nad ogniem. Nadaje zupie piękny kolor i smak.
  4. Wszystko wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i lubczykiem, dzięki któremu rosół będzie delikatnie ostry, o drożdżowo-piżmowym smaku z nutą cytryny i selera.
  5. Rosół gotujemy na bardzo małym ogniu około 3-4 godziny. Tylko wtedy można uzyskać wspaniały smak i aromat, a wywar będzie klarowny.
  6. Zupę podajemy z pięciojajecznym makaronem Czaniecki, który ugotujemy w 6 minut.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Eleganckie roladki z makaronu Czanieckiego, wypełnione delikatnym łososiem i świeżym szpinakiem, to doskonała opcja dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Serek śmietankowy

Makaron z orzechami i miodem

Makaron z orzechami i miodem

Ten słodki akcent na świątecznym stole to połączenie delikatnego makaronu Czanieckiego z karmelizowanymi orzechami włoskimi, polanymi złocistym miodem. Dodatek cynamonu i cytrynowej

Makaron z Kapustą i Grzybami

Makaron z kapustą i grzybami

To pożywne danie łączy w sobie al dente makaron Czaniecki z aromatyczną mieszanką kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Duszone razem z delikatnie