Potrzebne składniki:

mięso drobiowe i wołowe
włoszczyzna
kawałek świeżego imbiru
lubczyk
sól
pieprz
2-3 ziarna ziela angielskiego
5 litrów wody

Przepis na rosół z makaronem Czaniecki

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
  1. Przygotowujemy mięso drobiowe i wołowe. Możemy też sięgnąć po perliczkę, dodać szyjkę indyczą lub kacze skrzydełko. Im bardziej różnorodne mięso, tym smaczniejszy rosół.
  2. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy. Nie powinno ich być za dużo, bo zdominują smak rosołu, a to rola mięsa.
  3. Cebulę opalamy nad ogniem. Nadaje zupie piękny kolor i smak.
  4. Wszystko wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, zielem angielskim i lubczykiem, dzięki któremu rosół będzie delikatnie ostry, o drożdżowo-piżmowym smaku z nutą cytryny i selera.
  5. Rosół gotujemy na bardzo małym ogniu około 3-4 godziny. Tylko wtedy można uzyskać wspaniały smak i aromat, a wywar będzie klarowny.
  6. Zupę podajemy z pięciojajecznym makaronem Czaniecki, który ugotujemy w 6 minut.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Łazanki ala bolognese

Łazanki a la bolognese

Łazanki a la bolognese to pomysł z którego jesteśmy szczególnie dumni. Przepis długi, ale wart przeczytania i… wypróbowania! Macie ochotę? Sposób przygotowania

Zupa dyniowa z granatem

Dziś przedstawiamy prawdziwie wybuchową mieszankę dla podniebienia – cudowną, jesienną zupę dyniową z granatem! Czaniecki Makaron typu muszelka (250g) gotujemy zgodnie z