Jeśli w tym roku masz ochotę na odmianę wigilijnego menu, z pewnością spodobają ci się przepisy łączące tradycję z nowoczesnością przygotowane przez Annę Klajmon – uczestniczkę 5 edycji TOP CHEF Polska. Nie rezygnuj z tradycyjnego karpia ani zupy grzybowej. Sprawdź, jak będą smakować w zupełnie nowych odsłonach!
Sałatka ze śledzia z makaronem z błonnikiem
Przepis na 5 porcji
- 5 filetów świeżego śledzia
- Czaniecki Makaron z Błonnikiem Owsianym (0,3 kg)
- 2 żółte buraki
- 3 czerwone buraki
- 3 łyżki pestki dyni
- pół pęczka świeżego kopru
- oliwa z pestek dyni
- sól
- świeżo mielony pieprz
- przyprawy korzenne
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie. Buraki zawinięte w folię pieczemy około godziny w temperaturze 170 stopni.
Filety ze śledzia solimy, następnie lekko posypujemy przyprawą korzenną i obsmażamy na patelni, na małej ilości tłuszczu.
Pestki z dyni prażymy na patelni na złoty kolor. Buraki czerwone kroimy w nierówne kawałki, a żółtego buraka w cienkie plasterki. Makaron, czerwonego buraka oraz pestki mieszamy z oliwą dyniową i posiekanym koprem, następnie wykładamy na talerz. Na wierzchu kładziemy filet ze śledzia i plasterki żółtego buraka. Całość posypujemy posiekanymi pestkami dyni.
Zupa grzybowa z łazankami
- 0,5 kg świeżych grzybów
- 2 cebule
- pół kostki masła
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- zielona pietruszka
- śmietana 30% (250 ml)
- Czaniecki Makaron Łazanka (250 g)
- 2 ziemniaki
- pęczek zielonej pietruszki
- odrobina xantany
Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle dodając posiekane grzyby i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki oraz Czaniecki Makaron Łazanka. Doprawiamy do smaku. Pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie, następnie dodajemy do wody trochę xantany i blendujemy, tworząc piankę.
Karp w maku z Pappardelle grzybowym
- 2 filety ze świeżego karpia
- 0,2 kg mak mielonego maku
- 2 jajka
- Czaniecki Makaron Pappardelle (250 g)
- pietruszka zielona
- 0,3 kg borowików
- śmietanka 30% (0,2 l)
- 2 łyżki mąka
- masło klarowane
- 3 sztuki jarmużu
- szklanka oleju
- 1 cebula
Cebulę i grzyby przesmażamy na maśle, dodajemy mąkę i podlewamy odrobiną wody, następnie dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie mieszamy z sosem. Następnie solimy filety karpia, panierujemy w prażonym maku i pieczemy około 20 minut w piecu o temperaturze 100 stopni. Pappardelle wykładamy na karpia, a całość posypujemy posiekaną pietruszką.
Makówki z lodami cynamonowymi
- śmietanka 30% (0,5 l)
- śmietanka 36% (0,5 l)
- 4 żółtka
- laska wanilii
- 80 g cukru
- 0,5 kg mielonego maku
- 1 l mleka
- cukier do smaku
- orzechy, migdały, rodzynki
- miód
- kostka masła
- Czaniecki Makaron Łazanka (250 g)
- cynamon
Śmietankę 30% zagotowujemy z laską wanilii. Dodajemy żółtka wymieszane z cukrem i lekko podgrzewamy do około 85 stopni. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dodajemy sos angielski, cynamon i mrozimy. Masło, miód, bakalie oraz mleko zagotowujemy. Następnie dodajemy mak i znów zagotowujemy. Przelewamy do miski przekładając makaronem. Chłodzimy w lodówce i podaje my z lodami.