Makaron królem zimowej kuchni

Makaron Czaniecki z sosem bolognese

Zima to idealna pora na eksperymenty w kuchni. To właśnie wtedy najlepiej smakują pyszne, rozgrzewające dania. Zimowe przepisy powinny być przygotowane na bazie składników, które nie są tuczące, dodają energii a także poprawiają nastrój. Makaron świetnie się do tego nadaje!

Zimową porą, kiedy nasz organizm jest wyziębiony, zaleca się spożywanie ciepłych posiłków. W przeciwnym razie, będzie domagał się dodatkowych pokładow tłuszczu. Podstawą zimowej diety powinny być węglowodany, dzięki którym nasze mięśnie i mózg mogą funkcjonować prawidłowo i z pełną mocą. Makaron jest bogatym źródłem skrobii więc nasyci nas na wiele godzin. Dzięki temu nie będziemy podjadać i łatwiej nam będzie zimą dbać o sylwetkę. Nie bez znaczenia jest fakt, że makaron zawiera tryptofan, dzięki któremu w mózgu wytwarza się serotonina. Jedząc makaron zimową porą, gwarantujemy sobie również dobry nastrój.

ZIMOWE MINESTRONE Z MAKARONEM

  • oliwa
  • kilka plasterków nietłustego wędzonego boczku
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w krążki
  • 2 pokrojone w krążki marchewki
  • 100 g fasolki szparagowej, pokrojonej w kawałki
  • drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 nieduży por
  • 2 puszki pomidorów (całych lub krojonych)
  • pół młodej cukinii pokrojonej w plasterki
  • puszka fasolki czerwonej lub białej
  • niepełna szklanka Makaronu Czaniecki 5-jajecznego Muszelka
  • natka pietruszki
  • bazylia, tymianek, sól, pieprz, ostra papryka
  • starty parmezan

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, podsmażyć na niej boczek aż zacznie się przyrumieniać. Dodać do niego cebulę, czosnek, selera, pora i marchewkę i poddusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Do rondla dołożyć pozostałe warzywa – fasolkę szparagową, cukinię i pomidory – zalać całość 1,5 litra wody i gotować aż do miękkości warzyw, dodając wody w razie potrzeby. 10 minut przed końcem gotowania wrzucić makaron i odsączoną fasolkę z puszki. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i ostrą papryką. Danie najlepiej podawać w miseczkach, posypane startym parmezanem, z dodatkiem natki pietruszki i pieczywem.

MAKARON Z ZIMOWYMI WARZYWAMI

  • 200 g Makaronu Czaniecki Rurka ukośna z błonnikiem owsianym
  • 2 cykorie
  • pół pora
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 100 g parmezanu
  • sól, pieprz

Warzywa umyć, cykorię pokroić na duże kawałki, pora w plasterki. Zagotować wodę na makaron. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć pory, po chwili dodać cykorię, usmażyć na półtwardo, mieszając. Ugotować spaghetti w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Odcedzić. Obłożyć warzywami, posypać grubo zmielonym pieprzem i parmezanem.

MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO-IMBIROWYM

  • 250 g Makaronu Czaniecki Kokardka
  • 2 duże dojrzałe pomidory, kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • 7 dag koncentratu pomidorowego (czyli mała puszka)
  • dojrzałe awokado
  • 3 łyżki octu winnego
  • szklanka wody
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka świeżego imbiru – obranego i drobno posiekanego
  • ząbek czosnku – posiekany lub zmiażdżony
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki soli

Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zmiksuj na jednolitą masę obrane pomidory, koncentrat pomidorowy, imbir, czosnek, ocet i oliwę. Dodaj wodę, pieprz i sól. Jeszcze chwilę miksuj. Awokado obierz ze skórki, pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny (inaczej ściemnieje). Makaron polej sosem i wymieszaj. Udekoruj plasterkami awokado, połówkami pomidorków koktajlowych.

Udostępnij

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

Poznaj nasze makarony

Czanieckie Makarony to rodzinna pasja i tradycja. Dzielimy się z Państwem tym, co najlepsze. Zapytaj o nasze produkty w Twoim lokalnym sklepie

Makaron Czaniecki Muszelka
Makaron z błonnikiem Sczaniecki