Rodzajów makaronów jest tak wiele, że bez trudu można dopasować je do każdego dania. Większość z nas jednak, w przeciwieństwie do Włochów, nie zastanawia się nad tym, jaki rodzaj makaronu użyć do przygotowywanego dania. Podpowiadamy!
- Makarony najkrótsze i najcieńsze idealnie pasują do zup
- Długie i płaskie takie jak tagliatelle nadają się do sosów o kremowej konsystencji (bez mięsa i warzyw)
- Makarony długie i cienkie (takie jak spaghetti) doskonale pasują do sosów gęstych i aromatycznych
- Makarony z dziurką (takie jak penne) świetnie nadają się do gęstych sosów, które je wypełnią
- Duże makarony typu canneloni, lalasagne, czy duże muszle conchiglioni nadają się do zapiekania. Niektóre z nich muszą być wcześniej ugotowane
- Makarony ze żłobioną powierzchnią lepiej połączą się z sosem
- Makarony krótkie typu kokardki, czy świderki idealnie nadają się do sałatek – idealnie oblepi je dressing. Poza tym świetnie pasują do wszystkich rodzajów sosów
- Makarony jajeczne najlepiej pasują do łagodnych sosów śmietanowych
Ważne!
Jeszcze niedawno panowała opnia, że makarony są tuczące. To nieprawda! Tuczące są jedynie dodatki i tłuste sosy, które podajemy z makaronami.
Przepis na nietuczący makaron pełnoziarnisty w warzywami
Składniki
- 250 g Makaronu Czaniecki Rurka Ukośna Pełnoziarnista
- 2 średnie cebule
- 3 kolorowe papryki (zielona, żółta, czerwona)
- 1 por
- pół łyżki miodu
- 4 łyżki bulionu warzywnego
- łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki ziarna sezamowego
- sól, pieprz
Sposób wykonania
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pó ł łyżki oleju. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i por w nieco większe kawałki. Jarzyny dusić na pozostałym oleju przez 5 minut, po czym dodać wywar i dusić aż się wchłonie. Doprawić na słodko-kwaśno octem, solą, pieprzem i miodem. Wymieszać z makaronem, przez chwilę podgrzewać. Podawać posypane uprażonym sezamem i zieloną pietruszką.