Wersja kontrastowa

Jak dobrać makaron do potrawy?

Rodzajów makaronów jest tak wiele, że bez trudu można dopasować je do każdego dania. Większość z nas jednak, w przeciwieństwie do Włochów, nie zastanawia się nad tym, jaki rodzaj makaronu użyć do przygotowywanego dania. Podpowiadamy!

  • Makarony najkrótsze i najcieńsze idealnie pasują do zup
  • Długie i płaskie takie jak tagliatelle nadają się do sosów o kremowej konsystencji (bez mięsa i warzyw)
  • Makarony długie i cienkie (takie jak spaghetti) doskonale pasują do sosów gęstych i aromatycznych
  • Makarony z dziurką (takie jak penne) świetnie nadają się do gęstych sosów, które je wypełnią
  • Duże makarony typu canneloni, lalasagne, czy duże muszle conchiglioni nadają się do zapiekania. Niektóre z nich muszą być wcześniej ugotowane
  • Makarony ze żłobioną powierzchnią lepiej połączą się z sosem
  • Makarony krótkie typu kokardki, czy świderki idealnie nadają się do sałatek – idealnie oblepi je dressing. Poza tym świetnie pasują do wszystkich rodzajów sosów
  • Makarony jajeczne najlepiej pasują do łagodnych sosów śmietanowych

Ważne!
Jeszcze niedawno panowała opnia, że makarony są tuczące. To nieprawda! Tuczące są jedynie dodatki i tłuste sosy, które podajemy z makaronami.

Przepis na nietuczący makaron pełnoziarnisty w warzywami

Składniki

  • 250 g Makaronu Czaniecki Rurka Ukośna Pełnoziarnista
  • 2 średnie cebule

  • 3 kolorowe papryki (zielona, żółta, czerwona)

  • 1 por

  • pół łyżki miodu
  • 4 łyżki bulionu warzywnego

  • łyżka białego octu winnego

  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

  • pęczek pietruszki
  • 2 łyżki ziarna sezamowego

  • sól, pieprz



Sposób wykonania

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżki oleju. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę i por w nieco większe kawałki. Jarzyny dusić na pozostałym oleju przez 5 minut, po czym dodać wywar i dusić aż się wchłonie. Doprawić na słodko-kwaśno octem, solą, pieprzem i miodem. Wymieszać z makaronem, przez chwilę podgrzewać. Podawać posypane uprażonym sezamem i zieloną pietruszką.

Korzystamy z plików cookies zgodnie z naszą polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach swojej przeglądarki.