…to połączenie tradycyjnego smaku makaronu oraz pełni zdrowia! Właściwości zdrowotne oraz nowe kształty!
Firma Czanieckie Makarony Sp. z o.o. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich pt. „Wzrost konkurencyjności sektora MŚP poprzez wdrożenie innowacyjnych produktów prozdrowotnych”
Projekt polega na wdrożeniu innowacyjnej technologii produkcji makaronu o podwyższonej zawartości błonnika owsianego. Produkowany makaron wykazuje prozdrowotne działanie w zakresie:
- profilaktyki powstawania otyłości,
- nadciśnienia tętniczego,
- cukrzycy,
- schorzeń jelita grubego.
Projekt stanowi odpowiedź na oczekiwania konsumenckie w zakresie łączenia wysokiej wartości odżywczej z funkcjami prozdrowotnymi. Efektem projektu jest wdrożenie innowacji produktowej poprzez uzyskanie produktu żywności funkcjonalnej w postaci makaronu o zwiększonej zawartości błonnika owsianego. Dzięki uruchomieniu produkcji nowej linii innowacyjnych produktów pozycja konkurencyjna Spółki na arenie międzynarodowej znacząco wzrosła.
- Dofinansowanie projektu z UE: 2 000 000,00 PLN
- Wartość projektu: 7 584 205,00 PLN