Wy też możecie wypróbować wigilijne przepisy z makaronem w roli głównej.
W tym roku postanowiliśmy przywołać magię świąt Bożego Narodzenia już w październiku i zorganizowaliśmy warsztaty kulinarne. Pojawili się na nich Zosia Ślotała, Kamila Szczawińska oraz Artur Chamski. Pod czujnym okiem prowadzącej spotkanie Anny Klajmon – uczestniczki 5 edycji TOP CHEF Polska, gwiazdy w towarzystwie dziennikarzy, nauczyły się jak przygotować wigilijne dania z makaronem, łącząc tradycję z nowoczesnością.
Przepisy kulinarne
Poniżej przepisy, które podbiły serca Kamili Szczawińskiej, Zosi Ślotały i Artura Chamskiego.
Zupa grzybowa z łazankami
- 0,5 kg świeżych grzybów
- 2 cebule
- pół kostki masła
- sól i pieprz
- sos sojowy
- zielona pietruszka
- śmietana 30% (250 ml)
- Czaniecki Makaron Łazanka (250 g)
- 2 ziemniaki
- pęczek zielonej pietruszki
- odrobina xantany
Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle dodając posiekane grzyby i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki oraz Czaniecki Makaron Łazanka. Doprawiamy do smaku. Pietruszkę gotujemy w osolonej wodzie, następnie dodajemy do wody trochę xantany i blendujemy, tworząc piankę.
Karp w maku z Pappardelle grzybowym
- 2 filety ze świeżego karpia
- 0,2 kg mak mielonego maku
- 2 jajka
- Czaniecki Makaron Pappardelle (250 g)
- pietruszka zielona
- 0,3 kg borowików
- śmietanka 30% (0,2 l)
- 2 łyżki mąka
- masło klarowane
- 3 sztuki jarmużu
- szklanka oleju
- 1 cebula
Cebulę i grzyby przesmażamy na maśle, dodajemy mąkę i podlewamy odrobiną wody, następnie dodajemy śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie mieszamy z sosem. Następnie solimy filety karpia, panierujemy w prażonym maku i pieczemy około 20 minut w piecu o temperaturze 100 stopni. Pa ppardelle wykładamy na karpia, a całość posypujemy posiekaną pietruszką.