Potrzebne składniki:

1 cukinia
1 kg pomidorów
100 g serek topiony
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta chili
oliwa
tarty parmezan

Pomidorowo kremowe gniazdko

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Już dziś Światowy Dzień Makarony! Z tej okazji przedstawiamy przepis na jedno z naszych ulubionych dań – jest pomidorowo i kremowo, a to lubimy naaaajbardziej!

Sposób przygotowania

Pomidory, cukinię, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i dusimy przez godzinę. Następnie dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz oraz opcjonalnie chili i miksujemy wszystko blenderem. Do sosu dodajemy serek topiony i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, aby serek się rozpuścił, a sos odparował. Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente. Dokładnie łączymy go z sosem. Nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Łazanki ala bolognese

Łazanki a la bolognese

Łazanki a la bolognese to pomysł z którego jesteśmy szczególnie dumni. Przepis długi, ale wart przeczytania i… wypróbowania! Macie ochotę? Sposób przygotowania

Zupa dyniowa z granatem

Dziś przedstawiamy prawdziwie wybuchową mieszankę dla podniebienia – cudowną, jesienną zupę dyniową z granatem! Czaniecki Makaron typu muszelka (250g) gotujemy zgodnie z