Potrzebne składniki:

1 cukinia
1 kg pomidorów
100 g serek topiony
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta chili
oliwa
tarty parmezan

Pomidorowo kremowe gniazdko

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Już dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji przedstawiamy przepis na jedno z naszych ulubionych dań – jest pomidorowo i kremowo, a to lubimy naaaajbardziej!

Sposób przygotowania

Pomidory, cukinię, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i dusimy przez godzinę. Następnie dodajemy posiekaną bazylię, sól, pieprz oraz opcjonalnie chili i miksujemy wszystko blenderem. Do sosu dodajemy serek topiony i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, aby serek się rozpuścił, a sos odparował. Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente. Dokładnie łączymy go z sosem. Nakładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Łazanki ala bolognese

Łazanki a la bolognese

Łazanki a la bolognese to pomysł z którego jesteśmy szczególnie dumni. Przepis długi, ale wart przeczytania i… wypróbowania! Macie ochotę? Sposób przygotowania

Zupa dyniowa z granatem

Zupa dyniowa Dziś przedstawiamy prawdziwie wybuchową mieszankę dla podniebienia – cudowną, jesienną zupę dyniową z granatem! Czaniecki Makaron typu muszelka (250g) gotujemy