Potrzebne składniki:

400g makaronu Czanieckiego
500g kiszonej kapusty
30g suszonych grzybów
1 duża cebula
3 łyżki oleju
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)

Makaron z kapustą i grzybami

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

To pożywne danie łączy w sobie al dente makaron Czaniecki z aromatyczną mieszanką kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Duszone razem z delikatnie zeszkloną cebulą, tworzą harmonijne połączenie smaków, idealne na wigilijną ucztę. Nie tylko pyszne, ale i bogate w witaminy.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Grzyby namocz w ciepłej wodzie na około 30 minut, następnie ugotuj do miękkości.
  3. Kapustę odciśnij z nadmiaru wody i dusz razem z ugotowanymi grzybami na średnim ogniu przez około 20 minut.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju, dodaj do kapusty z grzybami.
  5. Dopraw kapustę solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  6. Połącz ugotowany makaron z kapustą i grzybami.

TIP: W tym daniu najlepiej sprawdzi się klasyczny makaron Czaniecki łazanka. Ten kształt doskonale wchłania sos i smaki z kapusty i grzybów, co sprawia, że każdy kęs jest pełen aromatu.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Eleganckie roladki z makaronu Czanieckiego, wypełnione delikatnym łososiem i świeżym szpinakiem, to doskonała opcja dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Serek śmietankowy

Makaron z orzechami i miodem

Makaron z orzechami i miodem

Ten słodki akcent na świątecznym stole to połączenie delikatnego makaronu Czanieckiego z karmelizowanymi orzechami włoskimi, polanymi złocistym miodem. Dodatek cynamonu i cytrynowej

dynia z makaronem przepis

Dynia z makaronem

Podaruj sobie odrobinę kulinarnego ciepła z tym prostym, ale urzekającym daniem: makaronem otulonym kremowym sosem dyniowym. Instrukcje: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją