Potrzebne składniki:

400g makaronu Czanieckiego
4 łyżki miodu
100g orzechów włoskich, posiekanych
50g masła
Skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu

Makaron z orzechami i miodem

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Ten słodki akcent na świątecznym stole to połączenie delikatnego makaronu Czanieckiego z karmelizowanymi orzechami włoskimi, polanymi złocistym miodem. Dodatek cynamonu i cytrynowej skórki nadaje potrawie świąteczny aromat. To danie dostarcza energii i jest bogate w zdrowe tłuszcze oraz witaminy.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron i odcedź.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj orzechy, miód, cynamon i skórkę z cytryny.
  3. Smaż przez 2-3 minuty, a następnie wymieszaj z makaronem.

TIP: W tym przypadku polecam delikatniejsze kształty, takie jak makaron 5-jajeczny pappardelle. Szerokie wstążki makaronu świetnie łączą się z orzechami i miodem, pozwalając na równomierne pokrycie każdego kawałka.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Eleganckie roladki z makaronu Czanieckiego, wypełnione delikatnym łososiem i świeżym szpinakiem, to doskonała opcja dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Serek śmietankowy

Makaron z Kapustą i Grzybami

Makaron z kapustą i grzybami

To pożywne danie łączy w sobie al dente makaron Czaniecki z aromatyczną mieszanką kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Duszone razem z delikatnie

dynia z makaronem przepis

Dynia z makaronem

Podaruj sobie odrobinę kulinarnego ciepła z tym prostym, ale urzekającym daniem: makaronem otulonym kremowym sosem dyniowym. Instrukcje: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją