Czanieckie Makarony Sp. z o.o. realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich Wzrost konkurencyjności sektora MŚP poprzez wdrożenie innowacyjnych produktów prozdrowotnych.
Celem projektu jest: Projekt polega na wdrożeniu innowacyjnej technologii produkcji makaronu o podwyższonej zawartości błonnika owsianego. Produkowany makaron wykazuje prozdrowotne działanie w zakresie:
- profilaktyki powstawania otyłości,
- nadciśnienia tętniczego,
- cukrzycy,
- schorzeń jelita grubego.
Projekt stanowi odpowiedź na oczekiwania konsumenckie w zakresie łączenia wysokiej wartości odżywczej z funkcjami prozdrowotnymi.
Efektem projektu jest: Wdrożenie innowacji produktowej poprzez uzyskanie produktu żywności funkcjonalnej w postaci makaronu o zwiększonej zawartości błonnika owsianego. Dzięki uruchomieniu produkcji nowej linii innowacyjnych produktów pozycja konkurencyjna Spółki na arenie międzynarodowej znacząco wzrosła.
Dofinansowanie projektu z UE: 2 000 000,00 PLN
Wartość projektu: 7 584 205,00 PLN