Potrzebne składniki:

250 g jasia fasoli
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 pomidorów
1 papryczka chili
3 łyżki oliwy z oliwek
750 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz

Jaś Fasola w starciu z Czanieckim Makaronem

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Jaś Fasola w starciu z Czanieckim Makaronem. Agent wyborowy w komitywie z Czanieckim proponuje treściwą i pełną smaku tradycjonalistkę polskiego stołu. Poznajcie królową talerza: Fasolkę! Doceniana zarówno przez pasibrzuchów, jak i wróbelki. Wyregulujcie palniki i do dzieła!

Sposób przygotowania

Fasolę zalej wodą i mocz przez noc. Następnego dnia gotuj przez około godzinę na wolnym ogniu. Połowę ugotowanej fasoli zmiksuj na gładkie puree z kilkoma łyżkami wody, pozostałą fasolę odstaw . Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne razem z pestkami i pokrój na małe kawałki. Papryczkę umyj , usuń nasiona i posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, czosnek i chilli. Czas na bulion, dodaj puree z jasia, fasolę, pomidory, sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj Czanieckie rurki i gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Eleganckie roladki z makaronu Czanieckiego, wypełnione delikatnym łososiem i świeżym szpinakiem, to doskonała opcja dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Serek śmietankowy

Makaron z orzechami i miodem

Makaron z orzechami i miodem

Ten słodki akcent na świątecznym stole to połączenie delikatnego makaronu Czanieckiego z karmelizowanymi orzechami włoskimi, polanymi złocistym miodem. Dodatek cynamonu i cytrynowej

Makaron z Kapustą i Grzybami

Makaron z kapustą i grzybami

To pożywne danie łączy w sobie al dente makaron Czaniecki z aromatyczną mieszanką kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Duszone razem z delikatnie