Jaś Fasola w starciu z Czanieckim Makaronem. Agent wyborowy w komitywie z Czanieckim proponuje treściwą i pełną smaku tradycjonalistkę polskiego stołu. Poznajcie królową talerza: Fasolkę! Doceniana zarówno przez pasibrzuchów, jak i wróbelki. Wyregulujcie palniki i do dzieła!
Sposób przygotowania
Fasolę zalej wodą i mocz przez noc. Następnego dnia gotuj przez około godzinę na wolnym ogniu. Połowę ugotowanej fasoli zmiksuj na gładkie puree z kilkoma łyżkami wody, pozostałą fasolę odstaw . Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno. Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne razem z pestkami i pokrój na małe kawałki. Papryczkę umyj , usuń nasiona i posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, czosnek i chilli. Czas na bulion, dodaj puree z jasia, fasolę, pomidory, sól, pieprz i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodaj Czanieckie rurki i gotuj przez kolejne 10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.