Łazanki a la bolognese to pomysł z którego jesteśmy szczególnie dumni. Przepis długi, ale wart przeczytania i… wypróbowania! Macie ochotę?
Sposób przygotowania
Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na małej tarce, cebulę kroimy w małą kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i dusimy 2-3 minuty. Dodajemy poszatkowany czosnek, szałwię, rozmaryn, pokrojone w małą kostkę tofu oraz pomidory z puszki, koncentrat oraz wodę i dusimy kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy łazanki al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (żeby się nie sklejały). Sos pomidorowy solimy do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną sosu. Następnie układamy połowę ugotowanych łazanek (odsączonych z wody). Na łazanki kładziemy połowę sosu pomidorowego. Drugą warstwę łazanek i drogą warstwę sosu.
Przygotowujemy beszamel
W garnku na gazie roztapiamy masło, dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy aż mąką lekko się przyrumieni. Zdejmujemy z gazu, dodajemy letnie mleko. Ponownie dokładnie mieszamy na gazie aż masa odrobinę zgęstnieje. Zdejmujemy z gazu. Solimy i dodajemy gałkę muszkatołową.
Na drugą warstwę sosu pomidorowego delikatnie nakładamy beszamel i posypujemy twardym serem. Zapiekamy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut, aż ser i beszamel się przyrumienią. Na talerzu dekorujemy poszatkowaną natką pietruszki.