Potrzebne składniki:

1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 garście świeżego szpinaku
2 łyżki masła
80 ml płynnej śmietanki 30%
80 g sera gorgonzola
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
garść orzechów włoskich

Makaron ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Makaron ze szpinakiem

Czy tylko nam zaczęła cieknąć ślinka?

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Do dużej patelni wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy opłukany, osuszony i grubo pokrojony szpinak oraz masło. Podgrzewamy przez 2 minuty na większym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy śmietankę i wkładamy 3/4 pokruszonego sera gorgonzola i mieszamy. Delikatnie podgrzewamy i roztapiamy ser nie zagotowując. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i posypujemy resztą pokruszonego sera gorgonzola oraz pokruszonymi orzechami włoskimi.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Makaronowe roladki z łososiem i szpinakiem

Eleganckie roladki z makaronu Czanieckiego, wypełnione delikatnym łososiem i świeżym szpinakiem, to doskonała opcja dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego. Serek śmietankowy

Makaron z orzechami i miodem

Makaron z orzechami i miodem

Ten słodki akcent na świątecznym stole to połączenie delikatnego makaronu Czanieckiego z karmelizowanymi orzechami włoskimi, polanymi złocistym miodem. Dodatek cynamonu i cytrynowej

Makaron z Kapustą i Grzybami

Makaron z kapustą i grzybami

To pożywne danie łączy w sobie al dente makaron Czaniecki z aromatyczną mieszanką kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Duszone razem z delikatnie