Potrzebne składniki:

1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 garście świeżego szpinaku
2 łyżki masła
80 ml płynnej śmietanki 30%
80 g sera gorgonzola
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
garść orzechów włoskich

Makaron z sosem szpinakowym z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Czy tylko nam zaczęła cieknąć ślinka?

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Do dużej patelni wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy opłukany, osuszony i grubo pokrojony szpinak oraz masło. Podgrzewamy przez 2 minuty na większym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy śmietankę i wkładamy 3/4 pokruszonego sera gorgonzola i mieszamy. Delikatnie podgrzewamy i roztapiamy ser nie zagotowując. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i posypujemy resztą pokruszonego sera gorgonzola oraz pokruszonymi orzechami włoskimi.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Łazanki ala bolognese

Łazanki a la bolognese

Łazanki a la bolognese to pomysł z którego jesteśmy szczególnie dumni. Przepis długi, ale wart przeczytania i… wypróbowania! Macie ochotę? Sposób przygotowania

Zupa dyniowa z granatem

Dziś przedstawiamy prawdziwie wybuchową mieszankę dla podniebienia – cudowną, jesienną zupę dyniową z granatem! Czaniecki Makaron typu muszelka (250g) gotujemy zgodnie z

Pomidorowo kremowe gniazdo

Pomidorowo kremowe gniazdko

Już dziś Światowy Dzień Makarony! Z tej okazji przedstawiamy przepis na jedno z naszych ulubionych dań – jest pomidorowo i kremowo, a