Potrzebne składniki:

1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 garście świeżego szpinaku
2 łyżki masła
80 ml płynnej śmietanki 30%
80 g sera gorgonzola
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
garść orzechów włoskich

Makaron ze szpinakiem, gorgonzolą i orzechami włoskimi

Facebook
Twitter
Pinterest
Email

Makaron ze szpinakiem

Czy tylko nam zaczęła cieknąć ślinka?

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Do dużej patelni wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojony na plasterki czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Dodajemy opłukany, osuszony i grubo pokrojony szpinak oraz masło. Podgrzewamy przez 2 minuty na większym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień, wlewamy śmietankę i wkładamy 3/4 pokruszonego sera gorgonzola i mieszamy. Delikatnie podgrzewamy i roztapiamy ser nie zagotowując. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i posypujemy resztą pokruszonego sera gorgonzola oraz pokruszonymi orzechami włoskimi.

Sprawdź więcej naszych przepisów

Łazanki ala bolognese

Łazanki a la bolognese

Łazanki a la bolognese to pomysł z którego jesteśmy szczególnie dumni. Przepis długi, ale wart przeczytania i… wypróbowania! Macie ochotę? Sposób przygotowania

Zupa dyniowa z granatem

Zupa dyniowa Dziś przedstawiamy prawdziwie wybuchową mieszankę dla podniebienia – cudowną, jesienną zupę dyniową z granatem! Czaniecki Makaron typu muszelka (250g) gotujemy

Pomidorowo kremowe gniazdo

Pomidorowo kremowe gniazdko

Już dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji przedstawiamy przepis na jedno z naszych ulubionych dań – jest pomidorowo i kremowo, a